Γενικά Στοιχεία

Το χωριό της Στενής βρίσκεται στα «Πάνω Μέρη» της Τήνου και απέχει 11 χλμ. από τη Χώρα – λιμάνι του νησιού. Είναι ένα ορεινό χωριό ευρισκόμενο σε υψόμετρο 400 μέτρων στα ανατολικά του οροπεδίου της Λειβαδερής  και στα δυτικά του υψηλότερου βουνού της Τήνου τον Τσικνιά. Αποτελεί έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Τήνου η οποία συμπεριλαμβάνει και τα χωριά της Μέσης, Τζάδου, Κέχρου, Ποταμιάς και Μυρσίνης.
Έχει πληθυσμό 295 κατοίκους (απογραφή 2011) με μεγάλο ποσοστό νέων σε ηλικία.
Η Στενή αποτελείται από τρεις συνοικίες, το Σποράδο που βρίσκεται δεξιά της εισόδου του χωριού από τον επαρχιακό δρόμο, την Στενή που αποτελεί το κέντρο του οικισμού μέχρι το κτίριο της Κοινότητας και στη συνέχεια του κεντρικού δρόμου το Καμάρι.

χαρτης στενη 2016
Στη χωριό ο επισκέπτης μπορεί να βρεί όλα όσα χρειάζεται για τη διαμονή του. Υπάρχει μονάδα με ενοικιαζόμενα δωμάτια,  τρεις ταβέρνες, δύο παραδοσιακά παντοπωλεία, παραδοσιακό καφενείο, μία καφετέρια, πρατήριο φούρνου, φανοποιείο αυτοκινήτων και ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων και ξυλουργείο. Επίσης διαθέτει  αγροτικό ιατρείο που στελεχώνεται με προσωπικό από το Κέντρο ΥγείαςΤήνου.
Οι δύο ενορίες του χωριού είναι : του Αγίου Νικολάου (καθολική) που βρίσκεται στη Στενή και του Αγίου Αντωνίου (ορθόδοξη) που βρίσκεται στο Καμάρι.
Αξιόλογα σημεία του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το πλούσιο μαρμάρινο αλτάριο, οι παραδοσιακές πλύστρες, ο κεντρικός δρόμος του χωριού με τις καμάρες, τον πλάτανο και τα καταστήματα εκατέρωθεν, η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το θέατρο και ο μύλος στο Καμάρι με την ωραία θέα προς Μύκονο, το βουνό του Τσικνιά και το Κάστρο του Εξωμβούργου.
Την καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου λειτουργεί και το λαογραφικό μουσείο του χωριού που δημιουργήθηκε από τους δύο συλλόγους των αποδήμων Στενιανών.
Με ορμητήριο τη Στενή ξεκινούν δύο σηματοδοτημένα μονοπάτια, το πρώτο προς την κορυφή του Τσικνιά και το δεύτερο προς την Ποταμιά – Μαρούλη – Λυχναφτιά. Οι δύο αξιόλογες παραλίες της Λειβάδας με το ιδιαίτερο τοπίο και της αμμουδιάς της Σάντα Μαργαρίτας είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Με δυσκολότερη πρόσβαση και περισσότερη ..ησυχία η παραλία του Αγίου Δημητρίου με τα πράσινα βότσαλα ενδείκνυται για εξερευνητές.
Το χωριό έχει καθημερινή συγκοινωνία μέσω του  ΚΤΕΛ Τήνου με τρία δρομολόγια από και προς το χωριό, τα οποία αυξάνονται σε πέντε την καλοκαιρινή περίοδο.

Share